Close
Close
Een oldtimerverzekering wijkt op verschillende punten af van een klassieke autoverzekering. Een van de belangrijkste verschillen is dat een oldtimerverzekering goedkoper is. Dat is ook logisch, want oldtimers worden over het algemeen minder vaak gebruikt. De meeste eigenaars gebruiken de oldtimer vooral recreatief. En deze eigenaars gaan veelal heel voorzichtig om met hun dierbare oldtimer. Dat laat zich vertalen in een lagere premie. Heb jij een oldtimer en klinkt een oldtimerverzekering interessant? Dan zijn er wel een aantal dingen om op te letten. De ene oldtimerverzekering is de andere niet.

Voorwaarden voor een oldtimerverzekering
In de eerste plaats dien je na te gaan of een oldtimerverzekering voor jou wel de juiste keuze is. Bij veel verzekeraars geldt namelijk dat je maar een beperkt aantal kilometers per jaar met de oldtimer mag rijden. Zo is de verzekeraar zeker dat de oldtimer recreatief wordt gebruikt en bijvoorbeeld niet om er elke dag mee naar kantoor te rijden. Wat het maximumaantal is, verschilt per verzekeraar. Meestal gaat het om 5.000 of 7.500 kilometer per jaar. Dat volstaat voor de meeste oldtimereigenaars. Als je net als veel eigenaars de oldtimer tijdens de wintermaanden in de garage laat, kan je gedurende de drie andere seizoenen elke week 128 tot 192 kilometer rijden. Als dat niet volstaat, is een reguliere autoverzekering een betere keuze.
Houd er wel rekening mee dat je auto ook daadwerkelijk een oldtimer moet zijn. Wat het complex maakt, is dat de door de verzekeraar gehanteerde definitie vaak afwijkt van deze van de Belastingdienst. Ook tussen de verzekeraars onderling zijn er vaak grote verschillen. Sommige verzekeraars geven bijvoorbeeld aan dat de auto minstens twintig jaar oud moet zijn, andere verzekeraars hebben het dan weer over vijfentwintig jaar. Er zijn zelfs verzekeraars die pas spreken over een oldtimer als er speciaal voor de auto een club bestaat. Zeker bij relatief jonge auto's is het belangrijk om de verschillende oldtimerverzekeraars in Nederland onder de loep te nemen en om na te gaan welke oldtimerdefinitie ze hanteren.

Soort oldtimerverzekering
Bij een oldtimerverzekering is de aansprakelijkheid steeds gedekt. Dat wil zeggen dat de verzekeraar de schade vergoedt die jij met de auto aan anderen toebrengt. Aanvullend is het mogelijk om de schade aan de eigen auto te verzekeren. Daarbij kan je kiezen tussen de dekking beperkt casco of de dekking volledig casco.
In het eerste geval is een beperkt aantal vormen van schade aan de eigen oldtimer gedekt, zoals inbraakschade of brandschade. In het tweede geval zijn in principe alle soorten schade gedekt, inclusief schade door een ongeval met eigen schuld, tenzij een oorzaak uitdrukkelijk is uitgesloten in de verzekeringsovereenkomst. Bij kostbare oldtimers is het altijd goed om te kiezen voor een verzekering die ook de schade aan de eigen oldtimer dekt.

Taxatie van de oldtimer
In tegenstelling tot bij een klassieke autoverzekering verzekert men de auto op basis van de taxatiewaarde in plaats van op basis van de dag- of nieuwwaarde. Dat is een goede zaak, want de waarde van zo'n verzamelstuk kan hoger liggen dan de oorspronkelijke nieuwwaarde. Afschrijven is ook niet de juiste keuze, want de waarde van een goed onderhouden oldtimer kan net stijgen als deze ouder wordt.
Het taxatierapport zal met andere woorden de verzekerde waarde bepalen. Sommige verzekeraars kunnen wel de verplichting opleggen om elke paar jaar de auto opnieuw te laten taxeren. Zo'n taxatie is niet gratis, dus dat kan enerzijds wel wat afschrikken. Anderzijds ben je zeker dat de actuele waarde is verzekerd.

Premie van de oldtimerverzekering
Ook de prijs is natuurlijk iets om op te letten. De prijzen vergelijken, is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel dingen om aandacht aan te schenken. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld kortingen aan bij beperkt gebruik. Ook een hoger eigen risico zorgt ervoor dat de premie lager kan uitvallen, maar dat is niet voor elke eigenaar wenselijk. Denk verder aan commerciële kortingen, zoals loyaliteitskortingen, en kortingen omwille van de aanwezigheid van een anti-inbraaksysteem. Er zijn eigenlijk heel wat manieren om te besparen op de oldtimerverzekering, maar ze zijn niet bij alle verzekeraars mogelijk.
Ook interessant: sommige verzekeraars bieden een korting aan als je lid bent van een oldtimervereniging. De kortingen kunnen soms oplopen tot tien procent. De voorwaarde is dat de vereniging is aangesloten bij de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs). Houd er rekening mee dat het aansluiten bij een oldtimervereniging niet gratis is, maar dat het natuurlijk wel wat voordelen biedt. Stichting Yestercar is een voorbeeld van een stichting die is aangesloten bij de FEHAC. De stichting werd opgericht in 1987 en focust op oldtimers (personenauto's) van het merk Volvo. Het heeft een eigen pand, een atelier en een museum. Autoliefhebbers halen hun hart op in de Volvo-werkplaats en rekenen op talloze voordelen, waaronder een korting op de oldtimerverzekering.

Extra voorwaarden bij oldtimerverzekeraars
Houd er ten slotte rekening mee dat verzekeraars soms aanvullende voorwaarden kunnen opleggen, met name bij dure oldtimers. Zo kan de verzekeraar bijvoorbeeld een diefstalbeveiligingssysteem verplichten of verplichten dat de auto in een afgesloten garage wordt gestald. Er is zelfs een aantal verzekeraars die de verzekerde verplichten om de schade te laten herstellen bij een hersteller uit hun netwerk. De verzekeraar heeft dan wellicht een overeenkomst met deze schadehersteller, waardoor de herstellingen er goedkoper plaatsvinden. De meeste oldtimereigenaars vinden zo'n schadesturing niet zo fijn, omdat ze veel waarde hechten aan hun oldtimer en het schadeherstel liever overlaten aan de garagist die de auto al jaren kent.
Een oldtimerverzekering? Hier moet je op letten.